Krönikor

2002-06-03

En svensk klassiker

Av: Nille

Då har äntligen Martins nya platta "Martin och Sibirien" blivit släppt. En platta som jag anser vara en svensk klassiker. Martin har utvecklats på olika sätt genom sina plattor. Denna plattan innehåller mera tyngd och många textrader som verkligen får en att tänka till både en och två gånger, medans första var en rymdresa genom den äventyrliga tonåren.

Vissa av låtarna på nya, får mig att känna vibbar av Kent och Paus (Peter Svensson och Jocke Berg), men det är mest textmässigt. Tänker inte på något vis jämnföra. Martin står i särklass hos mig när det gäller det text- och musikmässiga.

Tänkte gå in på nya plattan mer detaljerat, låt för låt. "Motorer" - fastnar i huvudet som knäck i tänderna på julen. "Sibirien" - känns kärlek och frihet. "Dom säger att alla gråter" - enkelheten gör denna helt fantastisk. "Brev 98" - Martin, om jag bara kunde uttrycka mig som du. "Varsamma händer" - många sköna lines och grym slampop. "Fem meter upp" - det underbara soundet och Martins röst, tar denna till himlen. "Förvandla mig" - texten är helt underbar. "Leva här" - kanske en vägvisare i livet. "Fega män" - den är förkort, vill ha mer! "Tack" - första versen känns turnéliv och andra versen känns fans...tack, Martin!

Melodifestivallåten "Du och jag (i hela världen)" - en ren och vacker kärleksförklaring. Till slut har vi Martins inofficiella VM-låt "VM-guld 2002" - denna låten fick mig att känna VM-känsla långt innan VM hade dragit igång.

Blev ganska förvånad häromdagen, när jag läste Aftonbladets Per Bjurmans recension av "Martin och Sibirien". Bjurman gav den en trea och det är mer än bra när det gäller honom. Det finns också en mening i hans recension som fick mig att börja tro att han har börjat gilla Martins musik. Denna meningen var, "Jag har alltid trott att det till slut ska bli något riktigt stort av den här ynglingen".

Ni kanske undrar vad jag menar med att "Martin och Sibirien" är en svensk klassiker? Det ska jag förklara för er. Det finns många tidlösa låtar på nya plattan och det är något som krävs för att bli en klassiker. Martin tycker själv att låten "Neon" från hans andra platta är en svensk klassiker, men nu har han en hel platta som är det med.

Nu när sommaren nalkas, så går mina tankar direkt till turné med Martin. Ser verkligen fram emot att se och höra Martin framföra dessa nya låtarna live. På en spelning med Martin så får man en helt underbar känsla...att se och höra, när Martin ger allt på scenen och att själv står där bland hängivna fans i publiken och sjunga med tills man är alldeles hes eller nästan har tappat rösten.

Detta kan betraktas som en blandning mellan en krönika och recension, hoppas att ni har haft en intressant läsning, nu när jag har delat med mig av mina tankar och åsikter.

Vi ses i Festival-Sverige!


« Tillbaka
Ursprungssida: www.martinsvensson.net